Oldalak

2013. március 8., péntek

„Adjátok vissza hegyeimet!”


Egy est Wass Alberttel 


Idén február 15-én második alkalommal szerveztek Wass Albert emlékestet Érsekújvárott. A kezdeményezés, amit hat évvel ezelőtt Hegedűs Gergely András Debrecenből indított el, mára Kárpát-medencei, sőt tengerentúli rendezvénnyé nőtte ki magát, hiszen idén Gyergyószentmiklós és New York is csatlakozott. 



A rendezvény célja, hogy számos helyen egy időben emlékezzenek meg Wass Albertről, illetve elevenítsék fel munkásságát és szellemiségét. Az időpont nem véletlen, hiszen február 17-én volt 15 éve, hogy elhunyt Floridában.
„Adjátok vissza hegyeimet!” –a Nobilitas Carpathiae által szervezett estnek ez volt a címe, amit Berényi Dávid az erdélyi író művének egy részletével nyitott meg. Turcsány Péter író, a Kráter Műhely Egyesület vezetője és Wass Albert műveinek kiadója igazán élvezetes felolvasást tartott. Danczi Mónika vezetésével a Hajnalvándor énekegyüttes és Gubó László dalai színesítették a rendezvényt. Emellett bárki felolvashatta kedvenc versét a nagy költőtől, írótól. A közönség meghallgathatta a Sóhaj, a Februári álom, Én és az Isten, az Erdélyi fák között, Vizek felett és számos más Wass Albert művet.
„Akár óriások építik a kastélyokat, akár emberek a kunyhókat: kastélyok, kunyhók mind mulandó dolgok. Csupán a hegyek, a völgyek, a folyók és a népek örökkévalók, mert azokat Isten teremtette!” – vallotta halála napjáig Wass Albert.
Érsekújvár az egyedüli felvidéki település, amely részt vett a közös felolvasásban, de az est során a jelenlévők ígéretet kaptak, hogy jövőre Komárom is csatlakozik a kezdeményezéshez. Remélhetőleg a következő évben több felvidéki település is kedvet kap hozzá, hogy felolvasós estet szervezzen a nagy erdélyi író, költő emlékének.

A rendezvény után Turcsány Péter, a Kráter Műhely Egyesület vezetője nyilatkozott lapunknak.

A Kráter Műhely Egyesület és kiadó vezetőjeként miként tartotta fontosnak, hogy épp Wass Albert műveit adják ki újra?
A Kráter Műhely Egyesület 1991-ben civil szervezetkén az elsők között jött létre. Az alapszabály már tartalmazhatta, hogy az előlünk eltitkolt, a zúzdába küldött magyar irodalmat, megjelentetjük és népszerűsítjük azzal a céllal, hogy az egész magyar nemzet önbecsülését visszaadjuk. Hivatásunknak tekintjük a Kárpát-medence magyar irodalmának újjáélesztését. Így került a könyvkiadásunkba: Wass Albert, Szabó Dezső, Tornai Cécile, Vécsey Zoltán és még sokan mások.

A könyvkiadás mellett Ön íróként is tevékenykedik. Mennyire ihlette meg Wass Albert?
Mint Wass Albert-könyvek kiadója bejártam a regényeinek több helyszínét, mint például a Mezőség legkisebb falvait. Feltérképeztem azt a kilenc települést, amit a Wass ősök III. Bélától kaptak és szinte írásért kiáltott az, amit megismertem. Már az első kötetet meg is jelentettem, egy háromszáz oldalas életrajzot a nagy íróról, költőről. Itt nem álltam meg, most egy igazi fényképes regényen dolgozom. Az első része már megjelent Wass Albert a boldog szomorú ember címmel, a második része legkésőbb jövő tavasszal jelenik meg.
Nagyon jó ebben a világban otthon lenni, Wass Albert érzéseit magamban érzem. E nélkül az írás nem ment volna.

Miként látja a fiatalok mennyire érdeklődnek, olvassák Wass Albertet?
Kiemelhető abból a devalválásból, amit könyvolvasásnak csak a kommersz, a divatos felé, a kivonatolt regények és a képregények hódító világa jelent. Az erdélyi íróban olyan átütő erő van, olyan hitet tud sugározni, hogy az ő olvasása nemzetet teremt ujjá. Most a nemzetteremtő folyamatot nagyon komolyan veszi a magyar kormány, és azzal karöltve folytatódik Wass Albert segítése a mai magyarok számára. Óriási író, hiszen A funtineli boszorkány a világ legnagyobb remekeivel egyenértékű. Elmondhatom, hogy A funtineli boszorkányt jövő szeptemberben az általam készített feldolgozásban fogja bemutatni az egyik budapesti színház. Remélem világbemutató lesz és nem csak a magyar főváros színpadán lesz látható, legalább jusson el Pozsonyba, Komáromba és Kassára is. Bízom benne, hogy így lesz, hiszen a magyar színház és balettművészet legnagyobbjaival dolgozunk együtt.
Wass Albert hatása máig nagyon erős, és meggyőződésem, ezeket a könyveket olvsani kell. Ezeket a regényeket nem lehet gyorsan átfutni, hanem el kell rajtuk gondolkodni. Wass Albert könyveit nem győzi le az internet, hanem megmaradnak a Gutember-galaxis legszebbjei között.

Ando Krisztina
Fotók: Práznovszky Miklós
(Megjelent: Szabad Újság 2013 februárjában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése